Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lepän ja pähkinäpensaan kukinta on alkanut – lepän siitepölymäärät…
Uutiset |

Lepän ja pähkinäpensaan kukinta on alkanut – lepän siitepölymäärät paikoin jopa runsaita tällä viikolla

Harmaa maaliskuun päivä.
Lumet ovat jo vähissä lounaisessa Suomessa. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 24.3.2024

Ensimmäiset lepät ja pähkinäpensaat ovat aloittaneet kukintansa lämpimillä kasvupaikoilla maan lounaisosassa ja Uudellamaalla, kertoo Turun yliopiston siitepölytiedotus. Lisäksi siitepölyä kulkeutuu tällä viikolla kaukokulkeumina laajemmin Suomeen.

Turun yliopiston siitepölytiedotuksen ennusteen mukaan lepän ja pähkinäpensaan kukinta voimistuu lähipäivinä maan lounaisosassa ja Uudellamaalla. Ennustejakson 26.–28. maaliskuuta loppupuolella pähkinäpensaan ja lepän siitepölyä kulkeutuu Baltiasta koko maahan Pohjois-Lappia lukuun ottamatta.

Lepän siitepölyä on ilmassa vähän ennustejakson alkupuolella maan lounaisosassa ja Uudellamaalla. Tämän viikon torstaihin ulottuvan ennustejakson loppupuolella lepän siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan maan eteläosassa kohtalaisista runsaisiin ja muualla maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta vähäisistä kohtalaisiin.

Lepän kukinnan odotetaan alkavan muualla maan eteläosassa sekä maan keskiosassa parin viikon kuluessa.

Pähkinäpensaan siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan Turun yliopiston siitepölytiedotuksen mukaan 26.–28. maaliskuuta maan eteläosassa vähäisistä kohtalaisiin. Ennustejakson loppupuolella pähkinäpensaan siitepölyä voi kulkeutua vähän koko maahan Pohjois-Lappia lukuun ottamatta.

Lisäksi Forecan siitepölyennusteen mukaan Suomeen kulkeutuu lähipäivinä myös koivun siitepölyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Siitepölykauden aikana löydät siitepölyennusteet Forecan sivuilta

Siitepölykauden aikana löydät Forecan sivuilta oman paikkakuntasi kolmen vuorokauden siitepölyennusteen. Ennusteessa ovat mukana koivu, leppä, heinä, pujo ja tuoksukit. Ennuste kertoo, ennakoidaanko siitepölyä olevan ilmassa vähän, kohtalaisesti, runsaasti, erittäin runsaasti tai ei ollenkaan. Ennuste näyttää siitepölyennusteen myös Suomen ja Euroopan kartalla.

Forecan siitepölyennusteessa hyödynnetään tietoja EU:n yhteistyöohjelmista (Copernicus Atmosphere Monitoring Service).

Forecan sivuilta löydät myös Turun yliopiston siitepölytiedotteen.

Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta. Siitepölykausi kestää yleensä helmi–maaliskuusta aina syyskuulle asti.

Lue myös: Sää ja allergia-asiantuntija: Katariina Ijäs tietää, miten helpottaa siitepölyallergian oireita ja mistä ne tunnistaa

Foreca

Päivitetty 27.3.2024 klo 19.06

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat